Europese ministers van Financiën zijn tevreden over Cyprus en geven weer financiële steun. Ondertussen gooit de gouverneur van de centrale bank van het land de handdoek in de ring. 

Cyprus voldoet aan de voorwaarden om de volgende tranche van het Europese steunpakket te ontvangen. Dat hebben de ministers van Financiën van de eurolanden, de zogenoemde eurogroep, maandag besloten.

150 miljoen uit pot van 10 miljard

Het land krijgt begin april 150 miljoen euro uit het totale noodpakket van 10 miljard euro uitgekeerd. Het Internationaal Monetair Fonds zal waarschijnlijk binnenkort een besluit nemen over het uitkeren van 86 miljoen euro van het IMF dat bij deze tranche hoort.

De eurogroep zei maandag tevreden te zijn over de voortgang die Cyprus boekt. De ministers prijzen onder meer het bezuinigingsbeleid van de Cypriotische regering en de groeiende financiële stabiliteit.

Privatisering van staatsbedrijven

Het parlement van Cyprus ging onlangs akkoord met voorstellen voor de privatisering van staatseigendommen, zoals het elektriciteitsnet, het telecombedrijf en de havens.

Dat was voor de zogenoemde trojka (EU, ECB en IMF) nodig wilde Cyprus in aanmerking komen voor de uitbetaling van het volgende deel van het hulppakket.

Bankpresident weg, onduidelijk waarom

Ondertussen werd maandag ook bekend dat de gouverneur van de centrale bank van Cyprus, Panicos Demetriades, is opgestapt. Zijn vertrek is direct geaccepteerd door de Cypriotische president Nicos Anastasiades, met wie Demetriades al maanden op voet van oorlog verkeerde.

Waarom de gouverneur nu opstapt is onduidelijk. Bronnen melden dat hij in zijn ontslagbrief persoonlijke redenen voor zijn vertrek aanhaalt.

Demetriades zat sinds 2012 op zijn post en was al benoemd door de vroegere communistische regering van Cyprus. Anastasiades, die vorig jaar als president werd gekozen, leidt een rechtse regering.

Medeverantwoordelijk voor crisis

De rechtse partijen in Cyprus hielden de centralebank-gouverneur deels verantwoordelijk voor de ernstige financiële crisis waarin het land begin vorig jaar terechtkwam.

Hij zou na zijn benoeming in 2012 niet voldoende hebben gedaan om de banksector te hervormen. Ook werd hem door de huidige machthebbers een deel van de chaos rond de internationale redding van de banken op Cyprus aangerekend.

Demetriades op zijn beurt beschuldigde de regering van ongeoorloofde inmenging in het beleid van de bank. Anastasiades heeft volgens de bankdirecteur stelselmatig geprobeerd de onafhankelijkheid van de centrale bank te ondermijnen en hem tot aftreden te dwingen.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl